Birçok spot yatırımcısı, esas olarak teknik göstergelere güvenir ve kar elde etmek için düşük fiyattan satın alır ve yüksek fiyattan satar. Piyasa teknik bir düşüş eğilimine girdiğinde, yalnızca varlıklarınızı doğru zamanda elden çıkarmayı ve dönüş sinyali beklemeyi seçebilirsiniz.
Sadece yükseliş trendinden değil, aynı zamanda düşüş trendinden de yararlanan bir ürün var mı?
Kaldıraçlı ETF neden iyi bir seçimdir?
Kaldıraçlı ETF’ler yalnızca yüksek bir sermaye gereksinimine ve zorunlu tasfiye kurallarına sahip değildir, aynı zamanda hem yükselen hem de düşen piyasalar için uygundur.
Kaldıraçlı ETF’leri alıp satma süreci, spot ürünleri alıp satmaya benzer. Örnek verecek olursak MEXC kaldıraçlı ETF’leri burada yer almakadır:
BTC3L satın almak demek, BTC’de 3x kaldıraçlı long işlem açmak demektir, BTC3S satın almak ise BTC’de 3x kaldıraçlı short işlem açmak anlamına gelmektedir. Bunun için ayrıca bir depozito ödemek zorunda kalınmaz.
This means that if an investor buys a BTC spot for $53000 with 10,000 USDT, they will gain 10% in BTC, which is 1,000 USDT, whereas if they bought BTC3L, they would gain 30% more, which is 3,000 USDT.
Bunun anlamı da şudur: bir yatırımcı 10.000 USDT ile spottan 53000$’a BTC satın alması durumunda, BTC’deki %10 artışta 1.000 USDT kazanacaktır, BTC3L satın alırsa %30 daha fazla, yani 3.000 USDT kazanacağı anlamına gelmektedir.
Ancak yatırımcıların bu noktada BTC’de düşüş eğilimi tahmin ettiğini varsayarsak, o zaman üç farklı seçeneğe sahip olabilirler:
1. Doğru zamanlarda Spottan BTC satın alıp satarak aynı şeyi yapmaya devam etmek
2. Vadeli işlemleri kullanarak BTC shortlamak
3. BTC3S satın almak için kaldıraçlı ETF ürünlerini kullanmak
Spotta BTC %10 düştüğünde, BTC3L %30 düşer ve BTC3S %30 yükselir. Bu nedenle kaldıraçlı ETF’ler hem yükselen hem de düşen piyasalar için uygundur.
Yukarıdaki senaryolardan birincisi, tamamen spot bazlı olan düşük risk tercihlerine, ikincisi ise daha yüksek risk tercihlerine sahip profesyonel yatırımcılar için uygundur. Ancak üçüncü seçenek, ikisi arasında bir risk tercihine sahiptir ve daha fazla risk almadan getirilerini ikiye katlamak isteyen profesyonel tüccarlar için uygundur.
Üçüncü seçeneği seçen tüccarlar için, değişken piyasalarda herhangi bir marj zorunluluğu, seviyeleme kuralı ve zorunlu tasfiye yoktur.
Bu nedenle, kaldıraçlı ETF, marj kuralı olmadığından daha yüksek fiili pozisyon kullanım oranına sahiptir. Kaldıraçlı ETF ürünleri, yeniden dengeleme mekanizmaları nedeniyle düşük riskli tercihlere sahip kullanıcılar için uygundur.
Ancak kaldıraçlı ETF ürünlerinin tek yönde hareket eden piyasalar için de uygun olduğunu belirtmekte fayda vardır.
Kaldıraçlı ETF’ler Nelerdir?
Kaldıraçlı ETF kavramının ortaya çıkması, geleneksel finans piyasasından kaynaklanır ve “Borsada işlem gören fon” olarak adlandırılır. “Hedef endeksin” değişimlerini takip eden, borsada listelenmiş olan ve işlem gören bir fondur.
Geleneksel finans sektöründe, daha iyi bilinen kaldıraçlı ETF ürünleri 3x long (3 kat long)NASDAQ Endeksi (TQQQ) vb. Şifreli para birimi sektöründeki kaldıraçlı ETF’ler, borsada işlem gören fonun bir türevidir.
Kaldıraç ETF, kripto varlıkları arasında yeni bir türev olduğu için çoğu yatırımcı tarafından iyi bilinmemektedir. Basitçe söylemek gerekirse, yeniden dengeleme mekanizması nedeniyle, kaldıraçlı ETF’ler daha çok sürekli geleceğin ürün ilkeleri gibidir.
Bununla birlikte, yatırımcılar düşük kaldıraçlı pozisyon açmaya alışkınsa, kaldıraçlı ETF’nin vadeli işlemlere göre avantajları vardır.
İlk olarak, kaldıraçlı ETF pozisyonunun daha yüksek bir sermaye kullanım oranı vardır, bunun nedeni esas olarak kaldıraç ETF’si açıldığında herhangi bir marj gerekmemesidir yani pozisyonun açılması ve kapanması spottaki ticaret (alım satım) gibidir, bu nedenle zorunlu tasfiye fiyatını artırmak veya azaltmak için pozisyonun bir kısmını marj teminatı olarak tutmak gerekli değildir.
İkinci olarak, kaldıraçlı ETF’nin yeniden dengeleme mekanizması, bileşik yatırım faydaları sağlar. Singapur saatiyle 00:00’da yeniden dengelendikten sonra, pozisyonun karı otomatik olarak yükselen piyasa için uygun ve düşen piyasa için uygun olan yeni pozisyona eklenecektir.
Şu anda sektördeki birçok platform kaldıraçlı ETF ürünlerini piyasaya sürdü. Ayrıntılar birbirinden biraz farklı olsa da , temel de MEXC’nin kaldıraçlı ETF’si de dahil olmak üzere özün de hepsi aynıdır.
Örnek verecek olursak MEXC kaldıraçlı ETF BTC ürünlerini ele alalım, kaldıraçlı ETF alıp satma süreci spot mal alıp satmaya benzer. BTC3L satın almak demek 3 kat long BTC almak demektir, satmak ise pozisyonu kapatmak anlamına gelir. BTC3S almak demek 3 kat short BTC almak demektir, satmak ise bu pozisyonu kapatmak demektir. Pozisyon açmak için depozito gerekmez, bu nedenle açık pozisyonlar için herhangi bir kural yoktur.
BTC3L ve BTC3S, 3 çarpanıyla spottaki BTC’nin yükseliş ve düşüşüne bağlı olarak hareket eder. Örneğin, BTC spotu %1 yükselirse, BTC3L %3 yükselir ve BTC3S %3 düşer.
Uygulamada, platform seçimi, çoklu platform fiyatlarının ağırlıklı aritmetik ortalaması ve ticaretin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisi nedeniyle, 3’ün katını izleyen yükseliş ve düşüşü tam olarak tutturmak mümkün değildir.
Ayrıca net değer, kaldıraçlı ETF’nin gerçek fiyatıdır ve net fiyat değerden saptığında risklerin not edilmesi gerekir. Net değer kavramı, büyük siparişlerin neden olduğu aşırı fiyat sapmasını önlemek için sözleşmedeki endeks fiyatına veya olması gereken fiyata benzer.
Yeniden dengeleme mekanizması kapsamında kaldıraçlı ETF’nin bileşik gelir
İlk olarak, kavramı anlayın – yeniden dengeleme mekanizması nedir?
Yeniden dengeleme iki kısma ayrılır: zamanlama yeniden dengeleme ve düzensiz yeniden dengeleme.
Zamanlamanın yeniden dengelenmesi, ETF’nin kaldıraç oranının 3, 4 veya 5 katını korumak için esasen platformun çalışmasıdır. Ayrıca, fiyatların ani yükseliş ve düşüşlerinden kaynaklanan riskten kaçınmak için platformun diğer türev platformlarında da riskten korunma yapması gerekiyor. Kaldıraç oranını ve riskten korunmayı garanti altına almak için belirli bir aşınma ve yıpranma gereklidir.
MEXC’yi örnek alacak olursak, kaldıraçlı ETF ürünleri Singapur saati ile sabah 00.00’da yeniden dengelenecektir, mevcut pozisyonlardan ücretleri BTC3L oranı olan %0,2 gibi belirli bir oranda tahsil eder.
Düzensiz yeniden dengeleme, temel spot fiyatın belirli bir orandan fazla artması veya azalması durumunda, 3L veya 3S sahiplerinin orana göre işletme ücreti ödemesi gerektiği anlamına gelir.
Örneğin, BTC spot fiyatı 10.000 USDT olduğunda, BTC3L ve BTC3S listelenir, bu nedenle BTC3L ve BTC3S zaman zaman yeniden dengelenir ve sabitlenmiş BTC spot fiyatı 50.000 USDT’dir. BTC spot fiyatı %15’ten fazla yükseldiğinde veya düştüğünde, yani BTC spot fiyatı 57.500 USDT veya 42.500 USDT’ye ulaştığında, düzensiz yeniden dengeleme tetiklenecektir.
Yeniden dengeleme, kripto varlık ETF’sinin benzersiz bir mekanizması değil, aynı zamanda geleneksel finansal ETF’de de vardır.
Kaldıraçlı ETF’nin bileşik geliri, yeniden dengelemeden gelir. Bu nedenle, yeniden dengeleme her gün Singapur saatiyle 00.00’da yapıldığında, bileşik geliri gerçekleştirmek için kar otomatik olarak toplam pozisyona aktarılacaktır.
Özetle, düşük kaldıraçla yatırım yapmaya alışkınsanız ETF’yi deneyebilirsiniz. Yeniden dengeleme mekanizmasının varlığı nedeniyle, kaldıraçlı ETF’nin açık pozisyon mekanizması yoktur ve açık pozisyonlar için marjı işgal etmesi gerekmez. Yönün geçici olarak değiştirilmesi için ek depozito gerekmez.
Kaldıraç ETF’si yeniden dengelendiğinde, bileşik faiz elde etmek için kâr pozisyonu otomatik olarak açık pozisyona aktarılır. Yine, kaldıraçlı ETF’ler özellikle tek taraflı piyasalar için uygundur.
Spot fiyatı sabitleyen bir türev olarak kaldıraçlı ETF, artış veya azalış spot fiyatları etkilemez, bu nedenle geleneksel finans alanında ETF, büyük sermayenin belirli bir hedefe yatırım yapması için ilk seçeneklerden biridir, bu yüzden Bitcoin ETF çok popülerdir.